Paus Franciscus (1936), een baanbrekende figuur die bekend stond om zijn pleidooien voor de armen en hervormingen binnen de Katholieke Kerk, is maandagochtend overleden op 88-jarige leeftijd. Zijn overlijden werd aangekondigd door kardinaal Kevin Farrell, die benadrukte dat Franciscus zijn leven wijdde aan dienstbaarheid aan de Heer en de Kerk. Hij riep op tot moed, liefde en trouw aan de waarden van het evangelie, vooral in het belang van de meest gemarginaliseerden.

Zijn overlijden kwam onverwachts, minder dan een dag nadat hij publiekelijk verscheen tijdens de paasviering op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek. Hoewel hij niet zo energiek leek als gebruikelijk, sprak hij toch een grote menigte toe en gaf zijn traditionele zegen. Franciscus ontmoette zelfs kort de Amerikaanse vicepresident JD Vance, waarmee hij een gedachtewisseling had over migratie.

Hervormingen

Paus Franciscus, de eerste Latijns-Amerikaanse paus en de eerste niet-Europese pontifex in bijna 1.300 jaar, heeft een pontificaat achtergelaten dat gekenmerkt werd door zijn toewijding aan de armen, migranten en milieubescherming. Hij bracht hervormingen in de Kerk die vaak op weerstand stuitten van conservatieve katholieke groeperingen, vooral in de Verenigde Staten. Zijn pontificaat was een tegenwicht tegen nationalistisch populisme, wat hem vaak blootstelde aan kritiek van machtige conservatieve krachten. Ondanks de verdeeldheid bleef hij zich inzetten voor universele waarden zoals sociale rechtvaardigheid en compassie.

Zijn gezondheid was de afgelopen maanden een zorg, vooral na een ernstige longontsteking waarvoor hij in het ziekenhuis werd opgenomen. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis leek hij te herstellen, en maakte hij zelfs een aantal verrassingsoptredens, waaronder een bezoek aan een gevangenis en de Sint-Pietersbasiliek.

Het overlijden van Franciscus leidt nu tot een belangrijke discussie over de toekomst van de Katholieke Kerk. Kardinalen van over de hele wereld zullen binnenkort samenkomen in Rome om te rouwen en een nieuwe paus te kiezen. Zijn nalatenschap van hervormingen, zijn pleidooien voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen en zijn toewijding aan universele liefde en compassie blijven een bron van inspiratie voor velen.

Begraafplaats

Uit het testament dat hij liet opstellen blijkt dat paus Franciscus in de aarde begraven wenst te worden en niet in een crypte, zoals de pausen die hem voorgingen. Hij schreef zijn leven en bisschoppelijk ambt toe te hebben vertrouwd aan "de Moeder van Onze Heer, de Heiligste Maria." Hij wenste daarom begraven te worden in de Basiliek van Santa Maria Maggiore.

"Ik wens mijn aardse reis te eindigen in dit oude Mariaheiligdom. (...) Het graf moet eenvoudig zijn, zonder bijzondere versieringen en enkel de naam Franciscus als inscriptie", aldus de paus in zijn testament. De begrafenis zal bekostigd worden door "een weldoener die ik heb geregeld". Wie de weldoener is, is niet bekend gemaakt.

Maak meer verhalen mogelijk met een donatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.