“Een dromer die van wanten weet.” Zo omschrijft ze zichzelf als ik haar vraag wie zij is. “Ik groeide op in een eenvoudig katholiek nest in de Bollenstreek. Ambities werden niet echt gestimuleerd, maar ik heb van nature een sterke drive. Een cultuurshock in Marokko prikkelde me tot een studie Arabisch. Uiteindelijk deed ik in Marrakech promotieonderzoek naar verhalen rond islamitische heiligen. Tussendoor beviel ik van een prachtzoon. Na mijn promotie ben ik het ontwikkelingswerk ingegaan. Dat werk bleek minder sprankelend dan gedacht. Uiteindelijk koos ik voor totale vrijheid als freelance reisjournalist en reisleider. Nooit spijt van gehad, zelfs niet in coronatijd.”

Je leeft inmiddels als digitale nomade, zonder vaste thuisbasis en met minimaal bezit. Waarom?

“Ik lijk op mijn moeder. Ze wilde nooit een koophuis, geen auto en we hadden ook lang geen koelkast, tv en telefoon. Bezit geeft zorgen, zei ze altijd. Voor elk stukje bezit moet je werken. Ook ik besteed mijn tijd en energie liever aan iets anders. Op reis voelde ik me altijd beter, met nauwelijks spullen. Toen de eerste digitale nomaden van zich lieten horen, werd ik helemaal vrolijk bij de gedachte aan zo’n locatieonafhankelijke levensstijl. Zodra mijn zoon ging studeren, heb ik alles weggedaan. Ik was al solo. Sinds januari 2016 trek ik de wereld rond. In de periodes die ik in Nederland ben, pas ik op huizen. Een thuis mis ik niet. Ik ben mijn eigen thuis.”

Mariëtte van Beek
Mariëtte van Beek op het Pelgrimspad in Nederland© Mariëtte van Beek

Je hebt een grote passie. Vertel…

“Ja, reizen is mijn passie. Ik ontdekte die relatief laat. Mijn ouders hadden niet de middelen om met vier kinderen op verre vakanties te gaan. Met een middelbare schoolreisje naar Brugge kwam ik voor het eerst in het buitenland. Een krantenwijk bezorgde me het geld voor een vliegreis naar familie in Amerika. Daarna was het hek van de dam. Ik trok zelfs naar bestemmingen achter het IJzeren Gordijn. Met een kerkelijke vredesgroep naar Dresden bijvoorbeeld. Mijn moeder was bezorgd. Waarom kon ik niet gewoon naar Spanje, net als iedereen?”

En je hebt een bijzondere droom…

“Ja, die droom ontstond in 2019, na een etappe op de Camino de Santiago. Heftige caminoblues overviel me. Ik begreep het niet. Ik was toch al steeds onderweg? Wat miste ik dan? Eindelijk viel het kwartje. De camino past me niet alleen vanwege het minimalistische karakter en de fijne ontmoetingen. Mijn fascinatie met godsdienst en rituelen wordt er voortdurend getriggerd. Ik studeerde toch niet zomaar Arabisch en antropologie van de religie?

Voortdurend vraag ik me af: hoe en waarom zijn mensen met het Hogere bezig? Zelfs als je ongelovig bent, trekt het aan en vooral in den vreemde

Mariëtte van Beek

Voortdurend vraag ik me af: hoe en waarom zijn mensen met het Hogere bezig? Zelfs als je ongelovig bent, trekt het aan en vooral in den vreemde. Mensen die thuis nooit naar een godshuis gaan, lopen wel de Sagrada Familia-basiliek in of de Borobudur op. Sterker: mensen zoeken in toenemende mate dat soort plekken op. De kerken sluiten, maar tegelijkertijd is het nog nooit zo druk geweest op pelgrimspaden en kunnen kloosters die accommodatie bieden het aantal boekingen nauwelijks aan. Ik besloot het roer om te gooien en als reisjournalist én reisleider vol voor toerisme rond religieus cultureel erfgoed te gaan. Dat is mijn grote droom. Daar 100% mee bezig te kunnen, inclusief pelgrimeren. Dat past pas écht helemaal bij mij, het geeft diepgang aan reizen.”

Wat heb je ervoor over om die droom uit te laten komen?

“Véél, inclusief het trotseren van onbegrip. Religie is leuk. Als ik dat zeg, fronst menigeen zijn wenkbrauwen. Velen hebben helaas slechte herinneringen aan hun religieuze opvoeding en uiten kritiek op de kerk als instituut. Die kritiek deel ik, maar als iemand een icoon kust of henna smeert op een (islamitisch) heiligengraf, gaat het daar niet over. Zulke momenten ontroeren me. Er zijn zeker mensen die openstaan en zich willen verdiepen in religieuze tradities wereldwijd. Die neem ik heel graag mee op reis. Online, via mijn blogs en vlogs, maar ook offline, tijdens speciale pelgrimsreizen. Ze horen verhalen van locals, die ze anders zouden missen. Het is duurzaam toerisme.”

Wanneer gaat je website online?

“Mijn website Mirakelzreizen.nl gaat deze zomer online.Vele religieuze tradities en continenten komen er aan bod. Op mijn facebookpagina ‘Mirakelz – Wonderreizen met een knipoog’ kan iedereen me nu al volgen. Ik geef bij de lancering van de website een e-boek weg, over heiligen en goden die gelovigen zoal aanroepen als ze bescherming op reis zoeken. Van de katholieke Christoffel tot de Chinese Nezha, zeventien in totaal. Verder staat de pelgrimsreis naar Marrakech al voor maart 2022 in de planning. Je merkt, ik ben enthousiast.”