Housewitz

Regisseur: Oeke Hoogendijk
Te zien: in de bioscoop en op Picl.nl
Score: ★★★★

In Housewitz onderzoekt dochter en filmmaakster Oeke Hoogendijk waarom haar moeder Lous al tientallen jaren weigert haar huis uit te gaan. Lous is een typische ‘Jiddische mama’, een excentrieke, slimme, dwingende moeder met een snijdend gevoel voor humor. In haar eigen gecreëerde isolement reist ze via haar tv's en computers de hele wereld over. Nachtenlang kijkt ze naar het programma Die Schönste Bahnstrecken om de terugkerende nachtmerries op afstand te houden. Nachtmerries die haar telkens terugvoeren naar de dag waarop ze als Joods meisje uit huis werd gehaald en op transport gezet. Tegen het eind van haar leven doet Lous de deur open en laat haar dochter met haar camera’s binnen. De filmmaakster probeert zo de beklemmende situatie te doorbreken door haar moeders binnenwereld te ontrafelen.

Housewitz is een tragikomische film over hoe een oorlog doorwerkt in een familieleven en is Hoogendijks meest persoonlijke film tot nu toe. De film toont – op Hoogendijks bekende geestige wijze – de pogingen van een dochter die contact probeert te maken met haar door oorlogsleed getraumatiseerde moeder. Een onvergetelijke film, die in de Volkskrant maar liefst vijf sterren kreeg. Van mij krijgt deze film vier sterren.

Eyimofee

Eyimofe (This Is My Desire)

Regisseurs: Ari en Chuko Esiri
Te zien: in bioscopen/filmhuizen en op Picl.nl
Score: ★★★

Mofe en Rosa wonen beiden in de Nigeriaanse miljoenenstad Lagos. Ze dromen van een bestaan in Europa, maar het leven heeft andere plannen. In hoop op een beter leven voor henzelf en hun families, maken Mofe en Rosa plannen om te emigreren naar Europa. Mofe wil naar Spanje en Rosa naar Italië. Maar wanneer Mofe zijn familie verliest en Rosa een belofte niet kan waarmaken, moeten ze overwegen om in Lagos te blijven.

Met Eyimofe schilderen de in Nigeria geboren tweelingbroers Ari en Chuko Esiri een kleurrijk portret van Lagos. Eyimofe is gefilmd op 16mm celluloid en oogt hierdoor heerlijk vintage. De camera voert het verhaal langs arm en rijk, langs huisjes opgebouwd uit golfplaten, statige villa’s met zwembaden en alles ertussenin. Hoop en wanhoop liggen voortdurend met elkaar in de clinch. Een bijzondere film die je niet snel zult vergeten, want: Eyimofe is óók een filmische lofzang op het leven in Lagos.