Hoe gaat het met je?

“Goed! Ik ben nu anderhalve maand bezig en ik ben erg op mijn plek. Ik ben blij met alles wat ik mag doen, ik krijg mooie vragen en verzoeken. Zo mocht ik een Bijbelverhaal tot leven brengen voor de Nationale Nieuwjaarszegen van de EO. Ook ben ik ’s ochtends vroeg op Radio 1 geweest bij BNN-VARA om het te hebben over de rol van religie in de samenleving en ik maakte een overdenking over eenzaamheid voor Nieuw Wij. Ik heb nog genoeg ideeën en plannen en ben benieuwd wat het komende jaar gaat brengen!”

Wat voor lezer ben je?

“Ik ben een enthousiaste lezer. Als kind ging ik al elke week naar de bibliotheek om een fietstas vol nieuwe boeken te halen en me mee te laten nemen in verschillende verhalen en in het hoofd van interessante denkers. In de trein lees ik veel, maar ook graag in bed of ’s avonds op de bank. Als ik op pad ga, heb ik eigenlijk altijd wel een boek bij me. Met een potlood, want ik onderstreep graag mooie zinnen en stukken. Quotes die ik heel erg mooi vind, krijgen een uitroepteken in de kantlijn, haha.”

Koop je alleen nieuwe boeken?

“Mijn boeken koop ik nieuw, maar ook vaak via Marktplaats of Boekwinkeltjes.nl. Als ik een recensie lees van een interessant boek, dan sla ik de titel en schrijver op als zoekterm op Marktplaats. Wanneer het boek aangeboden wordt, krijg ik een melding en bij een goede prijs koop ik het dan. Ik houd ook een Excel-bestand bij over welke boeken ik wanneer heb gekocht. Wellicht raar, maar dat vind ik leuk en geeft inzicht in welke boeken ik wanneer kocht. Als ik een boek heb gekocht, zet ik er altijd mijn naam en de datum in. Zo kan ik later nog eens terugkijken wanneer ik het boek kocht en op welk moment ik bezig was met welke thema’s.

Wel heb ik last van ‘tsundoku’, meer boeken kopen dan je kunt lezen, maar ik ben ervan overtuigd dat ook ongelezen boeken waarde hebben. Ook geef ik graag boeken cadeau aan vrienden en laat de lokale boekhandel het boek dan op hun verjaardag bezorgen. Mijn liefde voor boeken gaat zelfs zo ver, dat ik op het moment boekenoorbellen aan het maken ben zodat ik een paar favoriete boeken ook in mijn oren bij me kan dragen.”

Wat zegt je boekenkast over je?

“In mijn boekenkast staat vooral veel non-fictie. Dat zegt denk ik dat ik nieuwsgierig ben en vooral lees om kennis op te doen en nieuwe dingen te leren. Ik zie mijn boeken ook als naslagwerk. Vaak pak ik een boek er weer bij om het door te bladeren en terug te halen wat ik goed vond. Ook als ik een inhoudelijk artikel ga schrijven, ga ik eerst door mijn boekenkast heen. Mijn boekenkast zegt denk ik veel over mijn interesses en persoonlijkheid.

Er is een plank bedrijfskunde, een paar planken theologie en enkele planken maatschappij met boeken over bijvoorbeeld eenzaamheid, digitalisering en maatschappijkritiek. Qua theologie staan er maar weinig stoffige boeken of hele series bijbelcommentaren en dat verraadt misschien dat ik altijd het gesprek zoek tussen theologie en maatschappelijke thema’s.”

Welke boek in je boekenkast zou iedereen moeten lezen?

“Het boek Moderne profeten van Kees van Ekris is net uit en ik ben er erg enthousiast over. Net als in de gelijknamige podcast worden acht moderne profeten uit de recente christelijke traditie besproken. Zij bieden inspiratie en wijsheid en ook de podcast raakte me diep. Ook vanwege de vormgeving is dit boek echt een aanrader.”

Welk boek ligt er momenteel op je nachtkastje?

“Momenteel lees ik het prachtige boek Mintijteer, een roman over een jonge Duitse vrouw die haar vader verliest. Het is twee jaar geleden dat mijn vader overleed en zij geeft op een prachtige manier woorden aan het verlies, de leegte en de geloofsvragen rond lijden.

Ook lees ik momenteel Spiritueel Bijbellezen van Richard Rohr. Een leuk en vernieuwend boekje over hoe Jezus omging met de Schriften en dat hij vooral symbolische en metaforische taal gebruikt om spirituele waarheden te verwoorden. Dat is heel anders dan de letterlijke of historische waarheden die sinds de Verlichting vooral benadrukt worden.”

Heb je ooit overwogen zelf een boek te schrijven?

“Ja, recent vroeg een uitgever of ik in het kader van mijn rol als Jonge Theoloog des Vaderlands niet een boek zou willen schrijven over jongeren, zingeving en kerk. Dat lijkt me nog wel wat!”

Is er toekomst voor het religieuze boek, denk je?

“Ja, dat denk ik zeker! Mensen zullen altijd bezig blijven met zingevings- en levensvragen en religieuze boeken zijn daarbij onmisbaar. In tegenstelling tot vele zelfhulpboeken kunnen zij een diepere laag aanboren en mensen hopelijk op zielsniveau raken en inspireren.”