Vroeger was pelgrimeren voornamelijk een religieus gebeuren. Anno 2022 kan pelgrimeren ook een volstrekt andere betekenis hebben. In de collectie Moderne Pelgrims vertellen pelgrims over hun bijzondere ervaringen en inzichten.

Wanneer je vanuit het Veerhuis in Varik (tussen Tiel en Zaltbommel) begint met wandelen, loop je direct de uiterwaarden van de Waal in. Een kronkelend pad leidt je dichter naar de rivier en verder van de bewoonde wereld, die je als pelgrim achter je laat. Eerst loop je in het hier en nu. Je bent aangekomen op dit punt in je leven vanwege de keuzes die je hebt gemaakt, misschien wel de keuzes die je niet hebt gemaakt. Heb je daar vragen over? Wil je antwoorden? Het pad brengt je langs de Rivier des Levens, de Vallei van de Twijfel, Balancerend op het Randje en dan weer terug naar het Veerhuis in Varik.

Eenmaal aangekomen in de herberg neem je een moment om tot rust te komen, te reflecteren en je ervaringen te delen. Dan begint het tweede deel van de pelgrimage. De enige aanwijzing: loop met het besef van de eindigheid van je leven. De route voert je over een landtong in het water naar de plek waar het land ophoudt. Het einde van je leven. Hoe kom je daar te zitten als je zo doorgaat als je nu leeft? Wat wil je loslaten, behouden of misschien wel (opnieuw) starten? Met nieuwe inzichten keer je terug naar het leven en de wereld die je eerder verliet.

Tijdens de camino naar Santiago heb ik mij moeten verhouden tot elk verhaal in mezelf

Frans-Willem Deliën

“In één dag loop je van de Uiterwaarden naar je Innerwaarden,” licht Frans-Willem Deliën toe. Hij ontwikkelde de Pilgrimage in a Day, waarmee hij mensen wil uitnodigen om hun eigen pad te creëren. “Het pelgrimspad is de uitnodiging: ‘Het is jouw levenspad, bepaal zelf vooral jouw persoonlijke route.’ Je dompelt je onder in de eenvoud, de kracht en schoonheid van de natuur. Dan sta je open om ook met jezelf aan de wandel te gaan.”

Hoe is het pelgrimeren op jouw pad gekomen?

“Jaren geleden ben ik naar Santiago in Spanje gelopen. Een wandeling die één dag zou duren, eindigde in Fisterra als een pelgrimage van zeven weken en meer dan 1400 kilometer. Ik bracht destijds een goede vriend weg die de pelgrimage naar Santiago zou gaan lopen. De dag voordat hij vertrok, vroeg hij mij: ‘Wat doe je morgen?’ Ik heb hem gevraagd of ik een dag mocht meelopen. Na die eerste dag liep ik nog een dag mee. En nog een dag. Samen zijn we doorgelopen. In eerste instantie liep ik om mijn vriend te ondersteunen, maar steeds ontdekte ik een nieuwe reden om een stukje verder mee te lopen. In het begin noemde ik mezelf een ‘nepgrim’. Gaandeweg ben ik mezelf steeds meer een pelgrim gaan voelen. In Lourdes heb ik mijn eigen pelgrimspaspoort ontvangen.

Tijdens de camino naar Santiago heb ik mij moeten verhouden tot elk verhaal in mezelf. Ik ben naar, wat ik noem, mijn eigen nulpunt gelopen. Een nulpunt waarin ik alles van mezelf had doorleefd en losgelaten, en mij diep verbonden voelde met het universum. Dat was een ervaring vol liefde en verbinding. Ik voelde me daar zo helder, zo open. Ik wist meteen dat deze pelgrimstocht voor mij een verhaal in zich droeg dat verder mocht gaan. Dat heb ik zeven jaar bij me gedragen voordat de Pilgrimage in a Day is geboren.”

Hoe is de Pilgrimage in a Day ontstaan?

“In 2020 gebeurde er heel veel in mijn leven. Ik had een oud leven met een stabiele baan en huwelijk achter mij gelaten, maar ook de nieuwe weg die ik voor ogen had bleek niet de juiste te zijn. Ik zat thuis en dacht: wat moet ik doen? Dat is voor mij een jaar met hele wezenlijke veranderingen geweest. Ik ben een tijd in mijn eigen cocon gaan zitten en heb mijn wereld heel klein gemaakt. ‘Nu even niets’, zei ik tegen mezelf.

In deze heftige periode in mijn leven ben ik elke dag door de uiterwaarden gaan lopen. Daar ervaarde ik weer hoe helend, krachtig en mooi de natuur is. In de uiterwaarden voelde ik mij weer in verbinding met het grotere geheel. Tijdens één van mijn wandelingen kwam Marinus Behrens, een zelfstandig ondernemer, op mijn pad waarmee ik samen de Pilgrimage in a Day heb ontwikkeld.”

Een pelgrimage in één dag, kan dat?

“De Pilgrimage in a Day is niet zomaar een langeafstandswandeling of een klompenpad, het is echt een pelgrimage. Pelgrims beginnen deze wandeling altijd met een intentie, een thema, een vraag waar ze mee aan de wandel willen. Waar ik iedereen toe uitnodig is: neem je eigen plek in, creëer je eigen pad, schrijf je eigen verhaal.

Het Veerhuis in Varik
Het Veerhuis in Varik© Marinus Behrens

Ongeveer vijftig mensen hebben de Pilgrimage in a Day sinds 9 juli 2021 gelopen. Ieder van hen heeft een hele wezenlijke ingeving gehad, een bijzondere ervaring, hoe je het ook wilt noemen. Bij iedereen gebeurde het gewoon. Ook pelgrims die eerder naar Santiago zijn gelopen, zeggen tot hun eigen verrassing volmondig: ‘Ja, dit is een volwaardige pelgrimage in één dag.’”

Op welke manier kun je als pelgrim je eigen pad creëren?

“Iedere pelgrim wordt uitgedaagd om zijn of haar eigen tocht te lopen. Er staan langs het pelgrimspad geen routepaaltjes, die gaan er ook nooit komen. Er zitten in het pad wel allerlei elementen: ga naar binnen, balanceer op het randje, de vallei van de twijfel. Voel zelf maar waar je je toe verhoudt. Er zijn geen twee mensen die hetzelfde pad hebben gelopen, net als dat ieders levenspad een uniek pad is.

Ik ben ervan overtuigd dat de natuur ons tekens stuurt op plekken waar we iets te leren hebben. Sommige pelgrims zien op een plek die voor hen belangrijk is een valk, het symbool voor verbinding met het universum. Anderen een kraai, die staat voor de verbinding met de dood en magie. Voor weer andere personen geven de namen van de schepen een antwoord op de vraag waar zij mee lopen. Voor iedereen zijn deze tekens anders, maar iedereen ziet ze. Het pelgrimspad creëert de omgeving waarin mensen helemaal open staan om deze tekens ook in hun eigen leven te ontdekken.

Als je echt de weg naar binnen maakt, ontdek je de verbinding met iets dat groter is dan je zelf bent

Frans-Willem Deliën

Soms bepaalt de natuur zelf ook waar je kunt lopen. De allereerste wandelaar, pelgrim nummer één, was Henriëtte. Toen zij vertrok is ze zo goed mogelijk de routekaart gaan volgen. Ook op de plekken die vol stonden met brandnetels. Ze is ergens omhoog geklauterd en viel gelijk weer naar beneden, middenin de brandnetels. Met haar armen in de Waal, ter verkoeling van de brandnetelsteken, mopperde ze: rotbrandnetels, vervelende Frans-Willem die het pad niet duidelijk heeft uitgezet. En ineens kwam haar inzicht. Ik mag mijn eigen pad maken en creëren. Dat is alles waar zij zich toe te verhouden had.

Een uitdagend onderdeel van de pelgrimage komt nadat je een inzicht hebt ontvangen. Namelijk om dit inzicht mee terug te nemen in het dagelijks leven en ernaar te handelen. Dat is niet altijd makkelijk. Daarom komen sommige pelgrims ook meerdere malen terug naar het pad, om zich te herbronnen.”

Het motto van de Pelgrimage in a Day is: ‘Schrijf je eigen verhaal’. Hoe kunnen mensen zingeving vinden in hun eigen levensverhaal?

“Om dat te kunnen begrijpen, heb ik het graag over de andere kant van het levensverhaal: sommige mensen kunnen zichzelf ook gevangenhouden in hun eigen verhaal. Als ik mensen begeleid, willen ze mij meestal graag vertellen waarom ze in een, vaak onprettige, situatie zitten. Die verhalen gaan vaak als volgt: iemand voelt zich ongelukkig en is bijvoorbeeld meditatie gaan doen, naar een psycholoog gegaan, medicatie gaan slikken. Ze kennen vaak hun probleem en zelfs de mogelijke oplossing heel goed. Werkt één van deze dingen? Dan is het een topmiddel. Werkt het niet? Dan is het nutteloos.

Ik ervaar dat veel mensen hierdoor hun leven gaan leiden met de instelling: life happens to me. Ze blijven op zoek gaan naar een externe oorzaak voor hun innerlijke verstoring of zoeken misschien zelfs een redder, iets of iemand buiten zichzelf om de problemen op te lossen.

Frans-Willem Deliën: 'Ik vind het zo'n enorm geschenk om geboren te zijn'© Jasmijn Olk

Een pelgrimage nodigt je uit tot iets anders, namelijk de weg naar binnen. Je verbindt je met wie je bent, wie je ten diepste bent. Of je het God noemt, het universum of levensstroom. De Pilgrimage in a Day is een wandeling om je te her-verbinden met jezelf, met de ander en met de aarde. Als je echt de weg naar binnen maakt, ontdek je de verbinding met iets dat groter is dan je zelf bent, maar waar je ook onderdeel van bent, wat je zélf bent. Als je je verbindt met wie je ten diepste bent, dan ga je de verbinding aan met werkelijk het diepste stuk in jezelf dat verbonden is met alles.”

Hoe kan iedere dag een pelgrimage zijn?

“Laat ik terugkomen bij het levensverhaal. Veel mensen zitten vast in hun verhaal: hun familie, hun werk, hun identiteit. Het pelgrimeren is een uitnodiging om een blanco bladzijde te creëren. Een bladzijde waarmee je je eigen verhaal kunt schrijven, je eigen leven kunt gaan creëren. De boodschap die ik keer op keer wil blijven herhalen is: neem je eigen plek in, creëer je eigen pad, schrijf je eigen verhaal.

Natuurlijk mag alles wat je tot nu toe hebt ervaren er ook zijn. Maar: learn the lesson and move forward. We kunnen ons eigen bootje creëren op de rivier des levens, en je kunt het nog bijsturen ook! Anders plaats je het leven weer buiten jezelf, dan overkomt het je.

Hoe kan iedere dag een pelgrimage zijn? Door elke dag wakker te worden en je eigen pad te creëren. Ik vind het zo’n enorm geschenk om geboren te zijn. Elke ochtend sta ik op met de gedachte: er is mij weer een dag gegeven. Er gebeurt van alles in de wereld om ons heen, aan ons de uitdaging om ons eigen pad te blijven lopen. Zo is iedere dag een pelgrimage. Mijn persoonlijke motto is: Be yourself and always choose love.

Deze tekst is een kort fragment van een uitgebreider interview. Het gehele interview is te lezen in het boek Moderne Pelgrims of te downloaden als geïllustreerd artikel in VOLZIN magazine.

Frans-Willem Deliën ontwikkelt nieuwe initiatieven als Go-Creator. Hij begeleidt, gidst en coacht mensen en organisaties in situaties waar verandering gewenst en nodig is. Frans-Willem is initiator van Pelgrimage in a Day en is samen met anderen bezig dit initiatief ook op andere plekken in binnen- en buitenland neer te zetten. Hij woont en werkt in het Veerhuis in Varik: Doe & Kennishuis Voor de Aarde.

Geïnteresseerd in de Pilgrimage in a Day? Voor meer informatie: zie www.pilgrimageinaday.nl.